EN HISTORIA BYGGD
AV DRÖMMAR

Redo att resa tillbaka i vår historia? Dra markören på tidslinjen, välj ett datum och upptäck de mest ikoniska ögonblicken i de senaste 120 åren av Fiat-historien.

1899

En grupp affärsmän från Turin förenar sig för att uppnå en gemensam dröm: en italiensk bilfabrik som kan erbjuda "demokratisk rörlighet".
Den 11 juli 1899, i Turin, etableras företaget Fiat: Fabbrica Italiana Automobili Torino.
Samma år började produktionen med lanseringen av den första Fiat bilen, Fiat 3½ HP.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

1903

Året är 1903, trots att produktionslinjen inte är fullbordad är bolagets resultat tillräckligt bra för att driva aktiekapitalet upp till 800.000 Lira, en ganska stor siffra för tiden.
Tillsammans med de övriga cheferna beslutade Agnelli, som hade utsetts till VD 1902, att lista det turinbaserade tillverkningsbolaget på börsen.

1910

År 1910 förnyade Fiat sitt utbud med lanseringen av Fiat "Tipo".
Användningen av standardiserade komponenter gör det möjligt att rationalisera kostnader och produktion, skapa en bil som var både pålitlig och tillgänglig för alla.
Dessa egenskaper gjorde Fiat Tipo så framgångsrik att det producerades olika versioner av bilen över åren, från 1 till 6, beroende på deras motorkapacitet.

1911

Fiats första sporttävling var 1901 med 8 HP och 12 HP. Företaget förstod vikten av motorsport för att testa ny teknik innan de appliceras på produktionslinjen. År 1911 vann Fiat S61 1908 Grand Prix i Amerika, medan Fiat S76 Record år 1910 blev kallad "Belva di Torino" (bokstavligen, Besten från Turin) för sin prestation. År 1924 skapades Fiat SB4 Eldridge, mer känd som "Mephistopheles", för att slå hastighetsrekorden.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

1912

Fiat "Zero", även känd som Fiat 12/15 HP, var föregångaren till det praktiska utbudet av Fiat-bilar.
Under det iögonfallande karossen som var konstruerat med hjälp av en mycket ung Pininfarina, hade bilen en mycket enkel, robust och pålitlig mekanisk struktur. I Torpedo-versionen erbjöds för bara 8.000 lira, vilket var väldigt bra pris för den tiden.
Kvalitet, stil och tillgänglighet är orsakerna till framgången vilket ledde till att Fiat producerade över 2000 exempel mellan 1912 och 1915.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

1916

Det här är året som påbörjade uppbyggnaden av Lingotto-fabriken. Det ett av de viktigaste exemplen på europeisk industriell arkitektur. Designad av Giacomo Mattè Trucco, den belyser Italiens ambitiösa önskan om innovation och industrialisering. Fabriken invigdes den 22 maj 1923, i närvaro av Italiens kung Victor Emmanuel III.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

1932

Utställd för första gången på Milan Motor Show den 17-27 april 1932.  Fiat 508 Balilla var ett revolutionerande fordon för sin tid och en omedelbar framgång. Den första Balilla var en fyrsitsig sedan med en kaross av trä och järn med en topphastighet på 80 km / h och kostade bara 10.800 lira. Det var en av de mest populära bilarna i Italien och var älskad av folket och pressen.

fiat

fiat

fiat

1936

År 1936 föddes Fiat 500 A Topolino som betyder "liten mus" och är det italienska namnet för Disneys Musse Pigg. Vid den tiden var det den minsta massproducerade bilen i världen. Förfader i ekonomin-bilssektorn producerades för att svara på den ekonomiska krisen som slog Italien strax efter andra världskrigets början. Den heter "Topolino", på grund av sin lilla storlek och form.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

1939

Mirafiori är inte bara Fiats industrihuvudkontor i Turin, det är också den äldsta fabriken i Europa som är fortfarande producerar bilar. Den öppnades den 15 maj 1939 för att öka produktionen av bilmodeller med mindre motorkapacitet . Tanken var att erbjuda en bil till alla till ett överkomligt pris. Vid slutet av andra världskriget började fabrikens bilproduktion ta fart med lanseringen av den andra serien av 500 A och omlokalisering av Fiat 1100 produktionslinje.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

1947

En sällsynt juvel som produceras i några hundra exemplar. Fiat 1100 S är en sportig sedan med sofistikerad mekanik som snabbt gav resultat. Vid 1000 Miglia 1947 fanns det fyra 1100 S "berlinetta" bland de första 10 platserna. De tog hem placeringarna femte, sjätte, sjunde och nionde plats. De sportsliga framgångarna och omisskännliga ”nosen” gjorde 1000 S känd runt hela världen.

fiat

fiat

fiat

fiat

1948

År 1948 introducerade företaget 500 B "Giardiniera", en av de första kombibilarna som byggdes i stor skala. Den innehöll lyxiga sidostrimlar gjorda av aska och masonit. Termen "Giardiniera" inspirerades av namnen på vagnarna som trädgårdsmästare använde för att bära sina varor. Även om det bara hade legat i produktion i drygt ett år hade mer än 21.000 modeller producerats.

fiat

fiat

fiat

1951

Fiat Campagnola användes av mestadels av jordbrukarna och var en storskalig produktion som startade 1951. Den var utrustad med en stålram med längsgående och tvärgående delar och var det en innovativ bil för sin tid som skrev en viktig sida i efterkrigstidens motorhistoria. Den korsade Afrika från syd till norr på 11 dagar och 4 timmar.

fiat

fiat

1952

År 1952 återupplivades bilden av den nya Fiat 8V med en sportigare exteriör. Den kom med oberoende fjädring och en glasfiberkaross. Den var klassisk Italiensk bil med en elegant exteriör och var designad av ikoniska figurer som Ghia, Bertone, Zagato, Vignale och Farina. Bilen ger hommage mot Amerika, främst på grund av sin åttacylindriga V-formade arkitektur

fiat

fiat

fiat

fiat

1953

En helt ny bil är född och lanserades på marknaden 1953. 1100/103 typ A och typ B kännetecknades av deras moderna 4-dörrskonstruktion, bärande kropp och modern sedan design. Samma år färdigställde Fiat 1100 E sin första singel-förar världsturné.

fiat

fiat

1955

En 2-dörr, 2-sits Spider i Amerikansk stil, skapad för att tillgodose behoven hos privata piloter under tävlingarna. Fiat 1100 TV Trasformabile lanserades 1955 för att garantera utmärkt prestanda, snabbhet och precision. De 571 enheter som producerades var utrustade med en förstärkt motor och oberoende fjädring framtill med en stabiliseringsstång.

fiat

fiat

fiat

fiat

1956

Fiat 600 Multipla är född och det är den första MPV som någonsin producerats. En lätt och snabb bil med raffinerade linjer som snabbt blev en stor succé. Denna enkla familjebil gjorde funktionaliteten sin styrka. Den kunde ge plats från fyra till sex personer eller konvertera till en tvåsätes taxi-version.

fiat

fiat

fiat

fiat

1957

Den nya 500 var en utvecklad version av den revolutionära 500 Topolino som utformad för att svara på behovet av en bil som var både ekonomisk och praktisk. Den nya 500 är en bil som tar den tekniska utmaningen att minska storleken på varje komponent samtidigt som den behåller sin unga, tidlösa och ikoniska anda.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

1966

Fiat 124 är nu också tillgänglig som en familjeversion och Sport Spider av Pininfarina släpps. Dino Spider gör också sin debut, men nyheten slutar inte här: Fiat tecknar avtal med Sovjetunionen för byggandet av Togliattigrad, en liten stad på Volga-floden, förvandlad till en riktig motorstad

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

1967

Rivalta anläggningens produktion börjar med lanseringen av 850 Coupé och 124 Spider. Mellan 1976-1977 tar Fiat ett av de viktigaste stegen inom produktion och tillämpad teknik, med introduktionen av Robogate. En automatiserad produktionsanläggning, byggd av Fiat Comau, som kombinerar olika teknologier och hanteras av ett enda IT-system. Systemet som kan känna igen och svetsa olika kroppsdelar helt automatiskt, har lett till ikoniska modeller, som Ritmo, Uno och Tipo.

fiat

fiat

fiat

1968

Nya Fiat 850 City Taxi är utformad för att vara ett fordon som är avsett för trafik i stora städer. Född 1968 med ett formellt och funktionellt utseende med en rymlig inredning och begränsade yttre dimensioner för att säkerställa god bilhantering.  Tack vare införandet av radiosändaren var den tekniska utrustning verkligen anmärkningsvärd för sin tid.

fiat

fiat

1971

Fiat 127 presenteras, arvtagare till 850. Dess tvärgående frammotor, McPherson-fjädring fram och bak var en revolution inom fordonsindustrin. Mer utrymme, mer komfort, mer säkerhet tack vare väghållning, stabilitet och bromsförmåga. En ikonisk bil för alla som levde på 1970-talet.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

1972

Presentation och starten av produktionen för Fiat 126. Denna modell är en utveckling modell av Fiat Nuova 500, men presenterar en helt nybyggd 4-sidig kropp, 594 cc-motor med en efterföljande ökning i hastighet och en synkroniserad ändring i de tre övre kugghjulen.

fiat

fiat

1978

Fiat Ritmo var en av de mest framgångsrika Fiat modellerna som någonsin producerats. Skapat för att bli igenkänd vid första anblick. De mest uppenbara aspekterna var de raka och kantiga linjerna som bildade en 3 eller 5-dörr sedan, allt detta i en 4 meter lång bil.

fiat

fiat

1980

Panda är lanserades i två versioner: 30 med utvecklingen av 126-motorn och 45 med en 127-motor. Fiat Panda 30 blir snart en av de mest älskade stadsbilarna i Italien. Den blev berömd för sin robusthet och funktionalitet.

fiat

fiat

fiat

1983

Fiat Uno, föregångaren till Punto presenteras på Cape Canaveral. En revolution i småbilsegmentet. Den hade omedelbart stor framgång hos allmänheten och kritikerna och lyckades vinna titeln Årets bil 1984. Den förkroppsligar konceptet med en populär bil som passar alla.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

1988

Fiat Tipo designades som en 5-sistsig kombi för att få ut det mesta av interiören. Bilen utvecklades för att uppnå höga prestanda, komfort och säkerhet. Den förkroppsligar begreppet innovation med moget innehåll.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

1990

Nollutsläppsversion av Panda, Panda Elettra gör sin debut. Baserat på 750 Fire hade den en täckvidd upp till 100 km, med en maxhastighet på 70 km/h. Den var utrustad med en liten brännare som kunde starta uppvärmningen, vilket sparar batteriets livslängd och överförningen förlitades på en fyrstegad växellåda.

fiat

fiat

fiat

1993

Den nya Fiat Punto och Punto Cabrio är födda. Fiat Punto presenterades 1993 på Frankfurt Motor Show och är en av Fiats största framgångar. Punto Cabrio, en cabriolet version av denna stora italienska klassiker man kunde dessutom få bilen med en 60 hk eller 88 hk bensinmotor.

fiat

fiat

fiat

fiat

1994

Fiat Barchetta är född, en Spider med en 1.8L motor designad av Andreas Zapatinas, som kom på tanken med en linje som börjar vid huven och slutar vid passagerarutrymmet. Bilen var en märkbar framgång och presenterade sig som en ekonomisk men pålitlig Spider.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

2007

Nya Fiat 500 lanseras. Denna designikon är tillbaka på vägen i en helt ny version som är avsedd att lämna ett avtryck. En ny nivå av komfort läggs till dess kompakta dimensioner.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

2012

Fiat 500L presenteras för första gången och presenteras som en fusion mellan 1957 Fiat 500 och 1956 Fiat Multipla. Det rymliga passagerarutrymmet har också fått ökad mångsidighet tack vare de skjutbara sätena.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

2014

Presentation av Fiat 500X en stads SUV med en stark anknytning till design . Samma år sammanslår de två bilgrupperna Fiat och Chrysler med skapandet av FCA: Fiat Chrysler Automobiles.

fiat

fiat

fiat

fiat

2019

Fiat firar 120 år med en specialutgåva: nya 500 familjen 120th. Dem presenterades under Geneva International Motor Show och är redo att fira 120 år med den exklusiva svartvita bi-color färgen Tuxedo  och ett exklusivt samarbete med Apple Music.

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat

fiat